De verbranding van pellets (hout) zal altijd zorgen voor rook en fijnstof. Wanneer de roetvorming echter vrij snel gebeurt dan wijst dit op een slechte verbranding. De temperatuur in de verbrandingskamer is te laag waardoor er aan het ruitje aanslag van roet en teer ontstaat. Mogelijk kan u dit ook zien binnen in de kachel indien de verbrandingskamer met vuurvaste steen bekleed is. Er zal dan ook roetafzetting zijn in het rookgaskanaal van uw kachel en in de schouw, maar dat kan u enkel zien tijdens het onderhoud. Een vuur dat voldoende zuurstof krijgt, zorgt voor efficiente verbranding en dus ook voor weinig roetaanslag.
Het probleem kan één of meerdere oorzaken hebben die meestal niets te maken hebben met een slechte of defecte kachel. Hieronder staan de meest voorkomende redenen voor een zwarte aanslag op het ruitje.
1)De kachel moet voldoende zuurstof krijgen. De hoeveelheid zuurstoftoevoer wordt automatisch evenredig bepaald volgens de hoeveelheid rookgasafvoer. Dit kan nadelig beïnvloed worden als :
-----er niet voldoende trek is door verstopping in het rookgasafvoerkanaal
-----de rookgassen uitblazen in een bestaande schouw, zonder een volwaardig afzonderlijk rookgaskanaal tot bovendaks
-----de kachel enkel uitblaast via een muurdoorvoer
-----het T-stuk met dop vol zit (indien aanwezig)
-----de brandpot geheel of gedeeltelijk verstopt is. Alle openingen moeten dagelijks vrijgemaakt worden.
-----er een korst of roetlaag langs de gloeikaars ligt.
2)De kachel te lang brandt op laag vermogen. Laag vermogen betekent minder zuurstof, dus minder snelle en efficiente verbranding.
3)De pellets niet zijn geschikt. Niet alle pellets met een Dinplus of ENplus keurmerk hebben dezelfde samenstelling, hardheid en vochtigheidsgraad.
4)De pellets lang zijn open geweest en hebben vocht opgenomen.
5)De kachel lang geen groot onderhoud heeft gehad. Ophoping van stof en vuil in de ventilatoren en kanalen leidt tot zuurstoftekort.
6)Dichtingen aan de kacheldeur of buizen zijn versleten.
7)De vuurpot slecht is teruggeplaatst na een reiniging.
8)De kachel uitblaast in een bestaande schouw die moet gereinigd worden.
9)De parameters moeten aangepast worden. Dit wordt niet aangeraden en mag enkel worden toegepast als de hierboven vermelde punten niet aan de oorzaak kunnen liggen.
Mogelijke oplossingen :
-----Zorg er voor dat uw kachel kan werken in “blokken” : periodes van minstens 30 min dat de kachel op vol vermogen kan werken. Als de kachel uitschakelt, blijft ze langer uit. Als de kachel aan gaat, blijft ze langer branden
-----Zorg dat je je rookkanaal goed op orde hebt. Het rookkanaal moet passen bij het soort kachel dat je hebt. Een rookkanaal van goede kwaliteit voert rook en roet goed af.
-----Maak zeker dat de kachel een propere vuurpot heeft. Een vuil of verstopte brandpot zorgt voor een slechte verbranding.
-----Gebruik eens andere pellets, niet alle pellets hebben dezelfde hardheid, calorische waarde of vochtigheidsgraad.
-----Zorg dat de kachel door u goed onderhouden wordt en er jaarlijks een groot onderhoud wordt uitgevoerd.
-----Laat de schouw reinigen.
-----Vermijd lange brandperiodes op laag vermogen.
tevreden klanten (o.b.v. jaarlijkse tevredenheids-enquête)
klanten
jaar ervaring in de sector
gemiddelde installatietijd