Pelletkachels winnen al jaren aan populariteit als energiezuinige en milieuvriendelijke warmtebron. Ze zijn efficiënt, esthetisch en eenvoudig te bedienen. Maar wie in België een pelletkachel wil installeren, krijgt te maken met enkele belangrijke regels en verplichtingen. Niet alleen op vlak van veiligheid en installatie, maar ook wat betreft milieu, overlast en bouwvoorschriften.
In deze blog zetten we alle relevante regels op een rij, zodat je goed voorbereid bent en problemen achteraf vermijdt. We behandelen:
In de meeste gevallen heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig om een pelletkachel te plaatsen in een bestaande woning. Er zijn echter uitzonderingen:
In zulke gevallen dien je contact op te nemen met je gemeente. De regels kunnen per gewest en zelfs per gemeente verschillen. Informeer je dus steeds bij de lokale dienst ruimtelijke ordening voor je begint.
De rookgassen die afkomstig zijn van de verbranding, dienen afgevoerd te worden naar buiten toe. Zij zijn namelijk schadelijk voor je gezondheid. Je leest wel eens vaker over pelletkachels zonder schouw, maar dat wil niet zeggen dat zij geen afvoer hebben! Vaak bedoelt de auteur daarmee dat er ook een rookkanaal kan aangelegd worden en geen “gemetste schouw” aanwezig hoeft te zijn op de plaats waar je de kachel wil installeren.
In België gelden er specifieke vereisten voor rookgasafvoer:
Een correcte rookgasafvoer is dus essentieel – niet alleen voor de veiligheid, maar ook om goedkeuring bij keuringen te verkrijgen.
Sinds 1 januari 2022 is het in België verplicht dat alle nieuw verkochte pelletkachels voldoen aan de EcoDesign 2022-richtlijn (EU-verordening 2015/1185).
Wat houdt dit in?
Let er dus bij aankoop op dat het toestel een EcoDesign-label draagt. Dit is niet enkel wettelijk verplicht, maar ook gunstig voor het milieu én je portemonnee.
Hoewel pelletkachels schoner zijn dan klassieke houtkachels, produceren ze nog steeds rook en geur. Dat kan bij onjuiste installatie of verkeerd gebruik leiden tot overlast bij buren. In België geldt het Burgerlijk Wetboek als basis: het is verboden om "burenhinder" te veroorzaken die het normale gebruik van hun eigendom belemmert.
Concreet betekent dit:
Tips om overlast te vermijden:
Naast rookafvoer en vergunningen zijn er nog enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden bij een pelletkachel in België:
1. Elektrische aansluiting
Pelletkachels hebben stroom nodig voor de ontsteking, ventilatoren en besturing. Deze aansluiting moet veilig en geaard zijn. Werk je met een vaste aansluiting? Dan kan een keuringsattest van een erkend elektricien verplicht zijn.
2. Verplicht onderhoud
Voor toestellen met een vermogen vanaf 20 kW is er in sommige gewesten een verplichte periodieke keuring. Ook bij kleinere toestellen is een jaarlijks onderhoud sterk aanbevolen – zowel voor veiligheid als efficiëntie.
3. Premies of subsidies
In Vlaanderen worden pelletkachels niet langer gesubsidieerd via de Mijn VerbouwPremie, omdat ze werken op biomassa. In Wallonië kunnen er onder bepaalde voorwaarden nog subsidies gelden. Check de actuele regelgeving op energie.wallonie.be of vlaanderen.be.
Wie een pelletkachel plaatst in België moet meer doen dan gewoon een toestel aankopen. Denk aan rookgasafvoer, technische normen, het EcoDesign-label en mogelijke vergunningen. Bovendien is het belangrijk rekening te houden met buren en de regels rond overlast.
Wil je zeker zijn dat je installatie voldoet aan alle wettelijke verplichtingen? Bij Elite Fire helpen we je graag met advies, een correcte plaatsing en kwalitatieve toestellen mét keurmerk. Neem hiervoor gerust contact op. Zo geniet je onbezorgd van een warme, veilige en duurzame woning.
tevreden klanten (o.b.v. jaarlijkse tevredenheids-enquête)
klanten
jaar ervaring in de sector
gemiddelde installatietijd